Biyoloji

Biyoloji

3 Kasım 2016 Perşembe

Canlıların Sınıflandırılması

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI


Canlıları benzer özelliklerine göre gruplara ayırmaya sınıflandırma denir. Sınıflandırmayı inceleyen bilim dalına ise Biyosistematik denir.


1. Ampirik (Yapay) Sınıflandırma 

Canlıları dış görünüşleri ve yaşadıkları ortama bakarak sınıflandırmaktır. Bu tür sınıflandırma günümüzde geçerliliğini kaybetmiştir. Dayandığı temel analog (görevdeş) organlar ve şekil benzerliğidir.

  • Analog Organ : Kökenleri farklı, görevleri aynı olan organlardır. Örneğin; yarasanın kanadı ile böceğin kanadı analog organlardır. Böyle organlara görevdeş organlar da denir. 



2. Doğal (Filogenetik) Sınıflandırma


Canlılarda, doku ve organların köken bağıntılarına bakılarak yapılan sınıflandırmadır. Anatomik benzerlik, akrabalık dereceleri, protein yapıları gibi birçok özellik dikkate alınarak sınıflandırma yapılır. Dayandığı temel homolog (kökendeş) organlar ve kalıtsal benzerliktir.


  • Homolog Organ : Kökenleri (orjin) aynı, görevleri farklı olan organlardır. Böyle organlara yapıdaş organlar da denir.





                                 Şekil: Homolog ve Analog Organlara Örnekler



CANLILARIN İSİMLENDİRİLMESİ


İlk kez Linne tarafından yapılmıştır. Sistematikte temel birim olarak tür kabul edilmiş ve her türe iki kelimeden oluşan (binominal) bir isim verilmiştir. Türlerin akraba veya benzer olduğunu birinci kelimelerin aynı olması ifade eder.

SİSTEMATİK BİRİMLER

Filogenetik sınıflandırmada canlılar yedi (7) ana kategoriye ayrılır; Bu kategoriler ve aralarındaki değişmeler aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.




                              Şekil : Sınıflandırma Birimleri ve Aralarındaki İlişkiler



Tür : Sistematiğin temel birimi olarak kabul edilir. Yapı ve görev bakımından birbirine benzer organ sistemlerine sahip, çiftleştiklerinde kısır olmayan döller meydana getirebilen, ortak bir kökene sahip canlılar topluluğudur.

Birbirine çok yakın Tür’lerin oluşturduğu daha büyük gruba ise cins denir. Benzer Cinsler Aile’yi, benzer Aileler Takım’ı, benzer Takımlar Sınıf’ı benzer Sınıf’lar Şubeyi ve Şubeler Alem’i oluştururlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder